Асад: Западът се опитва да отслаби Русия чрез Украйна

10949
Асад: Западът се опитва да отслаби Русия чрез Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийският президент Башар Асад обвини Запада, че иска да отслаби Русия като се опитва да превърне Украйна в марионетна държава, тактика, която според него е била използвана и в неговата страна.

"Продължавам да се връщам към факта, че има връзка между сирийската криза и случващото се в Украйна", каза Асад в интервю за руския вестник "Российская газета", части от което бяха публикувани днес. "Първо, защото и двете страни са важни за Русия, и второ, защото целта и в двата случая е да се отслаби Русия и да се създаде марионетна държава", допълни още президентът.

Кери говори за "Ислямска държава", но мисли и за Асад

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че може да има нужда от военен натиск, за да се прогони от власт настоящия президент на С...

Русия, дългогодишен съюзник на Асад, заявява, че западните сили са помогнали за свалянето на подкрепяния от Москва бивш украински президент Петро Порошенко.

"Руското присъствие в различни региони на света, в това число и в източното Средиземноморие и в сирийския пристанищен град Тартус, е необходимо, за да се поддържа баланса, който беше загубен след разпадането на СССР преди 20 години", добави още Асад. Според него "колкото повече се укрепва присъствието на Русия в нашия регион, толкова по-стабилен става той", като причината за това е, че Москва играе важна роля в укрепването на мира "в целия свят".

Гражданската война в Сирия между правителствените сили и бунтовници, продължава повече от четири години. В кървавия конфликт до сега са загинали повече от 215 000 души, а други 11,4 млн. души са били принудени да напуснат родните си места. Самият Асад, който е на власт в страната от 2000 г. насам и наследява поста от своя баща Хафез Асад, е обвиняван в употребата на забранени химически оръжия в редица атаки срещу цели на бунтовниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com