Асад: Иран ще удвои подкрепата в своя полза след ядрената сделка

7503
Асад: Иран ще удвои подкрепата в своя полза след ядрената сделка
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийският президент приветства историческата ядрена сделка, подписана между Иран и шестте световни сили, като заяви, че Дамаск е „съвсем сигурен“, че Техеран ще продължи подкрепата си за неговия режим.

Във вторник следобед (14 юли) Башар Асад е изпратил отделни писма към иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей и президента Хасан Рухани, поздравявайки Техеран за сделката, като я нарича „историческо постижение“.

Сделката за иранската ядрена програма - триумфа на дипломацията

Сделката за Иранската ядрена програма, която беше постигната вчера във Виена, е победа за дипломацията на търпението, пише в анализ бри...

„Ние сме сигурни, че Ислямска република Иран ще продължи, с по-голяма скорост, да поддържа хората и да работи за мира и стабилността да надделеят в региона и света“, заявява Асад в комюнике до Хаменей, цитиран от държавната информационна агенция SANA часове след обявяването на сделката във Виена.

Коментарите на сирийския президент служат за отправна точка в подкрепата на Иран за своите съюзници, включително Дамаск, за които според информацията увеличава двойно подкрепата си през последните месеци. Само за миналата седмица Иран отпусна допълнителни средства за правителството в Дамаск в размер на 1 милиард долара.

Появиха се доклади, че служители от иранската Революционна гвардия играят все по-голяма роля в координирането на военните усилия на режима, особено в региона на Хама – Идлиб – Латакия, както и в покрайнините на Дамаск.

В края на май, командващия силите „Ал Кудс“, генерал Касим Сюлеймани, обиколи района на Латакия по фронтовата линия със сирийските бунтовници и обеща, че „светът ще бъде изненадан от това, което ние и сирийско военно лидерство подготвяме за следващите дни“.

Обама: Без Русия нямаше да има сделка с Иран

Без съдействието на Руската федерация споразумението по ядрената програма на Иран нямаше да бъде постигнато, заяви американският през...

Дни по-късно, AFP цитира неназован сирийски източник по сигурността, който заявява, че „около 7000 ирански и иракски бойци са пристигнали в Сирия през последните няколко седмици“. Тази информация се появи и в ливанския ежедневник „Ас Сафир“. 

Коментаторите в региона очакват, че ядрената сделка ще увеличи финансовия капацитет на Иран да подкрепя регионалните си съюзници, включително Хизбулла в Ливан и Асад в Сирия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи сделката като „историческа грешка“. Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че ще наложи вето върху всеки опит на Конгреса да блокира ядрената сделка, подготвяйки сцената за потенциален продължителен и нагряващ се политически процес около споразумението.

Автор: Руслан Трад 

МВнР: Със споразумението с Иран се създават възможности за сътрудничество с Техеран

България приветства постигнатото на 14 юли 2015 г. във Виена историческо споразумение по Съвместен всеобхватен план за действие по иран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com