Армения канонизира жертвите на геноцида

4784
Армения канонизира жертвите на геноцида
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес Арменската апостолическа църква ще канонизира като мъченици жертвите на геноцида над арменци, извършен от Османската империя по време на Първата световна война, предаде БГНЕС.

Решението бе взето на Архиерейски събор на арменската църква миналата година. Така отсега нататък 24 април ще бъде отбелязван като "Ден в памет на мъчениците, паднали по време на геноцида над арменци за вярата и отечеството".

До началото на Първата световна война населението на Армения е било около 2.5 млн. души. През 1915 г. в резултат на депортиране и системно изтребване са загинали между 600 000 и 1.5 млн. арменци. Правителството на Турця признава факта за масовата гибел на арменците, но се обявява против използването на термина геноцид и счита броят на жертвите от арменска страна за силно завишен.

Според Анкара гибелта на арменците е била не в резултат на целенасочена политика, а в резултат на гражданската война в Отоманската империя, жертви на която са станали и турци.

Церемонията ще се проведе на открит олтара на входа на Светия Ечмиадзин, и ще бъде водена от главата на Арменската апостолическа църква - Върховния патриарх, Светия католикос на всички арменци Карекин II. Този олтар е осветен през 2001 г., когато се е чествала 1700-та годишнина от обявяването на християнството за държавна религия в Армения.

САЩ ще помиряват Турция и Армения

САЩ ще използват годишнината (24 април) от масовите убийства на арменци през 1915 г. в тогавашната Османска империя, за да помирят Ту...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com