Археолози се опасяват, че ИД ще унищожава още културни артефакти

14992
Археолози се опасяват, че ИД ще унищожава още културни артефакти

Археолози изразиха опасенията си, че след като са разграбили музея в иракския град Мосул, джихадистите от "Ислямска държава" ще започнат системно унищожаване на културни обекти в териториите, контролирани от тях.

Особено застрашени са древните градове Хатра, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, и Нимруд. И двата града се намират южно от Мосул, който от юни миналата година е главната база на джихадистите в Ирак.

"Това не е края на историята и международната общност трябва да се намеси", заяви Абделамир Хамдани, иракски археолог в нюйоркския университет "Стоуни брук", пише БГНЕС.

Вчера ИД публикува видеоклип как бойците й разбиват антични статуи с ковашки чукове в музея в Мосул. освен това се вижда как джихадистите унищожават колосална асирийска статуя на крилат бик при портата Нергал в големия археологически резерват, намиращ се в града, с пневматичен чук.

"Те са казали на пазачите, че ще унищожат и Нимруд. Това е една от важните асирийски столици, там има релефи и статуи на крилати бикове. Това ще бъде истинска катастрофа. Освен това може би те ще нападнат и разрушат и Хатра, който е на много изолирано място в пустинята", заяви той за АФП в телефонен разговор от САЩ.

Хатра е обект в списъка на Юнеско, който се намира в територия, контролирана от ИД, на около 100 км. южно от Мосул.

"Останките от града, особено храмовете, където елинистическата и римската архитектура се смесват с източния стил, свдетелстват за величието на тази цивилизация", информират от Юнеско.

"Боя се, че те готвят още разрушения. Те могат да направят всичко, могат да стигнат до храмовете в Хатра и да кажат, че са езически и да ги взривят. Кой ще ги спре?", заяви Ихсан Фетхи, иракски архитект и специалист по културното наследство, пребиваващ в Йордания.

Фетхи допълни, че ИД взривила и джамия от 12-ти в., защото "в нея имало гробница".

Според възприетото от джихадистите крайно тълкуване на исляма, статуите, идолите и светилищата са материално покваряване на чистата ранна мюсюлманска вяра и означават признаване на различни от Аллах обекти на почитане.

Обаче техните възгледи са маргинални, и повечето духовници, дори тези, които проповядват строг ислям, твърдят, че в дните на Пророка е имало идоли и те са част от културното наследство.

Ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова вчера заяви, че иска извънредна среща на Съвета за сигурност след разрушенията в Мосул, които тя нарече "нетърпими" и ги окачестви като заплаха за сигурността на Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com