Арабската лига ще прави съвместна армия за борба с тероризма

9723
Арабската лига ще прави съвместна армия за борба с тероризма

Ръководителите на държавите от Арабската лига постигнаха принципно съгласие на срещата си в Шарм ел Шейх, Египет, за създаване на съвместна военна сила за борба с терористичните групировки. Това обяви египетският президент Абдел Фатах ал Сиси, предаде БГНЕС.

Според резолюция, приета на съвещанието в Шарм ел Шейх, комисия от представители на всяка държава под контрола на началниците на генералните щабове щепредстави в срок от един месец препоръки за състава на силата, нейните цели, условия за използване и бюджет. След това тези препоръки ще трябва да бъдат одобрени в срок от четири месеца от министрите на отбраната.

Египет, който вече заяви, че, ако е необходимо, е готов да изпрати сухопътни части в Йемен, най-естествено, ще е гръбначният стълб на тази сила. Като арабската страна с най-многобройно население той има най-голямата и една от най-добре въоръжените армии в региона.

Очаква се Саудитска Арабия, която вече действа в Йемен, да предостави въоръжението си - едно от най-модерните в света, главно своите самолети и танкове. Същото би трябвало да сторят и Обединените арабски емирства. Колкото до Йордания тя според експерти може да предложи елитните си командоси.

Макар 21 от 22-те членки на Арабската лига да приеха резолюцията (мястото на Сирия остава празно), някои дипломати не спестиха в частни разговори в Шарм ел Шейх своите резерви. Иракският министър на външните работи Ибрахим ал Джаафари каза, че неговата страна има резерви относно сформирането на тази сила, тъй като не се било направено предварително проучване.

Съобщението бе направено в момент, когато коалиция от десетина арабски страни, начело със Саудитска Арабия, бомбардира позиции на шиитските бунтовници хусити, съюзници на Иран, които вече превзеха по-голяма част от страната, прогонвайки сунитските власти.

Тунизийските сили за сигурност убиха девет джихадисти

Тунизийките сили на реда ликвидираха девет джихадисти от главната туниска ислямистка групировка, бригадата "Окба Ибн Нафаа", която вл...

Саудитска Арабия атакува позиции в Йемен в края на миналата седмица, като беше използвана редовна армия на кралството. Рияд е особено загрижен, защото границата му с Йемен минава близо до територии, където са най-големите петролни залежи и където присъствието на шиити не е за подценяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com