Анкара свали сирийски хеликоптер на турска територия

9498
Анкара свали сирийски хеликоптер на турска територия
Снимка: Thinkstock

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви,че сирийски военен хеликоптер е навлязъл в турското въздушно пространство. Той е бил свален от турски изтребители Ф16, предаде БНР.

Обама: Войната в Сирия няма да приключи скоро

Американският президент Барак Обама смята, че войната в Сирия няма да приключи до края на мандата му през 2017 г. "Ситуацията в Сирия ...

Хеликоптерът бил засечен от радарите. Заради мъгливото време отначало бил идентифициран, че е самолет, но след това се съобщи, че става дума за сирийски хеликоптер. След като навлязъл на около 7 мили в турска територия, два турски изтребителя Ф16 отправили предупреждение да се върне, но предупреждението не било изпълнено и хеликоптерът бил свален с две ракети,като паднал на сирийска територия.

"Вярваме, че нашето послание се е разчело правилно. Всеки, дръзнал да наруши нашите граници ще си получи заслуженото", допълни Давутоглу.

Той припомни, че турската армия има пълномощия за провеждане на трансгранична операция в Сирия при опасност за сигурността на страната и че този ангажимент е в сила.

Турският министър на отбраната Исмет Йълмаз съобщи, че сирийският хеликоптер е бил свален след като 5 минути е летял над турска територия в района на погранични град Хатай. Той благодари на турските въоръжени сили, че са изпълнили дълга си.

Според Давутоглу кризата в Сирия може да се реши само с политически процес

"Без да се вземат под внимание исканията на сирийския народ, всяко политическо решение в Сирия не е достатъчно легитимно", заяви турски...

Версията на сирийската страна за инцидента обаче е друга. Официален сирийски военен представител заяви, че на турско-сирийската граница е бил свален безпилотен летателен апарат,  а не самолет на сирийските ВВС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com