Амнести: Турското правителство е по-репресивно от всякога

16498
Амнести: Турското правителство е по-репресивно от всякога
Снимка: Getty Images/Guliver

Турското ислямо-консервативно правителство провежда "по-репресивна от всякога" политика срещу тези, които оспорват властта му и защитава "безнаказаността" на неговите сили на реда, съобщи Амнести Интернешънъл в публикуван днес доклад, предаде БГНЕС.

"Една година след протестите в Гези позицията на правителството в областта на правото за протести изглежда по-репресивна от всякога", пише неправителствената организация. "Вместо да помисли за отворените рани през лятото на 2013 г. то продължава да прибягва към оскърбителна сила, за да отрече правото на турците да се събират мирно, продължава да опитва да потисне всеки протест и не полага никакви усилия за гарантиране на справедливост за жертвите на злоупотребите на силите на реда", допълва Амнести.

Организацията осъжда и приетите неотдавна закони за ограничаване достъпа до социалните медии и ретроградните реформи в областта на правосъдието, които още повече политизираха съдебната институция и намалиха способността й да осъжда злоупотребите на правителството и да защитава основните права".

Над 5500 души вече са обект на съдебно преследване заради участието си в протестите от юни 2013 г., сочи докладът. "Партията на справедливостта и развитието избра пътя на нетолерантността, конфликта и поляризацията. Този път, ако се потвърди, само може да засегне още повече положението с човешките права в Турция", изтъква Амнести. Организацията иска от режима да "промени поведението си спрямо тези критики".

Докладът е публикуван две седмици след първата годишнина от бунтовете в Гези, които поставиха началото на ожесточени сблъсъци между хиляди протестиращи и силите на реда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com