Американците в Афганистан – мисия невъзможна

63474
Американците в Афганистан – мисия невъзможна
Снимка: Getty Images / Guliver

Намесата на американците в Афганистан бе реакция на атентата от 11 септември 2001 година. Въпреки това, кампанията, която започна като кратка военна намеса, се превърна в дългогодишна война на изтощение срещу противника, който използваше методите на партизанските групи. И въпреки всичко САЩ не успяха да победят.

Първоначалната цел на САЩ бе да накажат талибаните за подкрепата им към международния тероризъм. И в краткосрочен план успяха. На 13 ноември 2001 година талибаните напуснаха Кабул, а на 7 декември последното им укрепление – Кандахар – падна. Въпреки това САЩ не успя да спечели окончателна победа над талибаните, които с времето възстановиха силите си.

„По време на цялата операция на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ), първо под ръководството на САЩ, след това под егидата на НАТО, положението в Афганистан и в съседните страни, преди всичко в така наречените племенни зони в Пакистан, се промени много силно – то бе дестабилизирано. В сравнение с положението, което бе установено при управлението на талибаните, ситуацията не само не се подобри, но може да се говори дори за влошаване от гледна точка на сигурността в международен план”, казва Фьодор Войтоловски – директор на отдела за външната и вътрешната политика на САЩ към Института за световна икономика и международни отношения.

Днес територията, която е разположена на границата между Афганистан и Пакистан, все още се използва за разполагането на тренировъчни терористични лагери, където се обучават не само местни екстремисти, но и джихадисти, пристигнали от западни страни. Още повече, че властите в Афганистан, които имат подкрепата на САЩ, не контролират редица от афганистанските провинции. А самите афганистанци гледат накриво чуждестранните военни сили, тъй като техните операции често завършват с убийството на цивилни граждани. Това е само един от проблемите, които възникнаха след американската намеса, казва експертът от Изследователския център за съвременен Афганистан Дмитрий Верхотуров.

„Отрицателните последствия са многобройни. Първото, което се набива на очи, е силният ръст на производството на наркотици. В момента произвежданите количества са 2,5 пъти повече от нормалното ниво. А това означава, че този феномен е следствие от намесата на американците в Афганистан”, коментира той.

Трябва да се отбележи и фактът, че Вашингтон не съумя да запази добри отношения с афганистанския президент, въпреки че Хамид Карзай е на власт и досега благодарение на американската подкрепа. Когато обаче трябваше да бъде подписано споразумението за запазване на военното присъствие на САЩ в Афганистан след 2014 година, Карзай се отметна. В отговор на това раздразненият Барак Обама заплаши не само да спре годишната финансова помощ за Кабул – 4 милиарда долара – но и да изтегли целия американски контингент от Афганистан и да остави властите сами срещу талибаните. Карзай обаче не бе впечатлен от заплахите. Сега Вашингтон може само да се надява, че лидерът, който ще застане начело на Афганистан след президентските избори, ще бъде по-сговорчив.

Голос России

Талибани атакуваха афганистанската ЦИК

Талибани нападнаха щаба на Независимата избирателна комисия в столицата на Афганистан Кабул, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Четирим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com