900 000 са сирийските бежанци в Турция

22119
900 000 са сирийските бежанци в Турция
Снимка: БГНЕС

Броят на сирийските бежанци, потърсили подслон в Турция, достигна 900 000, съобщава УНИЦЕФ. 700 000 от тях живеят извън лагерите, пише вестник "Хюрриет", цитиран от БГНЕС.

Високопоставен представител на ООН отбеляза, че от изгнанието най-силно засегнати са децата. Детският фонд на ООН, УНИЦЕФ, който работи съвместно с дирекция "Управление на бедствия и извънредни ситуации" под управлението на министър-председателя, опитва да осигури образование на сирийските деца в Турция.

"Най-голямото предизвикателство е да достигнем до сирийците, живеещи извън лагерите", казва представителят на УНИЦЕФ за Турция д-р Айман Абулабан.

През 3-годишния конфликт в Сирия 6 милиона сирийски деца, както в страната, така и извън нея, са засегнати, добави той. 10 000 от 100 000 убити души са деца. Децата на Сирия трябва да останат на първо място в дневния ред на всички, занимаващи се с политическа дейност, смята Абулабан. "Децата не трябва да бъдат жертва или провал на политиката, или провал на света да намери разрешение на проблема", казва той.

Айман Абулабан подчерта, че правата на децата в Сирия са били нарушени и че деца са били убивани преднамерено. "Понякога децата са убивани, защото са деца. Има информация за убийство на деца чрез измъчване от всички страни, но основно от режима", казва представителят на УНИЦЕФ. Той добави, че бунтовнически групи набират деца. "Официалната позиция на (опозиционната) коалиция е, че те са против това. същата позиция идва и от правителството. Но ние знаем, че това невинаги се уважава и от двете страни. Заради тази война, децата порастват прекалено бързо. Когато загубят баща си, децата поемат грижите за семейството. Напускат училище, започват работа на много ранна възраст и се женят рано. Загубват детството си и остаряват по-рано", казва той.

Абулабан посочва, че децата в Сирия са най-тежко засегнати от срива на здравната и на образователната системи. Заради недостатъчните здравни грижи има разпространение на болести като полиомиелит.

Почти 3,5 милиона души са напуснали Сирия, с близо 1 млн. са в Турция. В сътрудничество с турското правителство УНИЦЕФ строи училища и прави обучения за учители както в лагерите, така и извън тях. По-голямата част от учителите са доброволци, заемали учителска длъжност в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com