600 000 души са загубили живота си заради природни бедствия в последните 20 г.

6087
600 000 души са загубили живота си заради природни бедствия в последните 20 г.
Снимка: Gettyimages

Природните бедствия, свързани с лоши атмосферни условия, са нараснали през последните 20 години и са отнели живота на повече от 600 000 души. Това сочи доклад на ООН, цитиран от AFP.

Според документа заради наводнения, бури и други екстремни събития от сходен характер, от 1995 насам са загинали 606 000 души, а 4,1 млрд. са били ранени, останали са без дом или са имали нужда от спешна помощ.

Малко под 8 млн. лева даде държавата за предотвратяване и овладяване на бедствия

Общо 7 779 683 лева отдели правителството за дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Това ст...

В доклада на Агенцията за намаляване на риска от бедствия на ООН се отбелязва, че не може да се установи колко точно от увеличението на такива събития е причинено от промените в климата, но и че връзката им с екстремните атмосферни условия е ясна.

„Съдържанието на този доклад подчертава защо е много важно постигането на нова договорка за климатичните промени на срещата COP21 в Париж,” заяви ръководителят на агенцията по бедствията Маргарета Валстрьом.

Международната конференция има за цел постигането на договор между 195 страни, с който да бъдат намалени парниковите емисии, сочени като основна причина за климатичните промени.

Между 2005 и 2014 г. има данни за 335 бедствия, заради лоши атмосферни условия. Това е с 14% повече от предходното десетилетие и почти двойно по-голяма цифра от записаната между 1985 и 1994.

България ще споделя опита си с Грузия за борбата с бедствия

България може да сподели както националния си опит и добри практики, така и европейския опит и модел на сътрудничество в областта на с...

Наводненията представляват 47% от всички подобни злополуки през последните 20 години, като са засегнали повече от 2,3 млрд. души, повечето от които в Азия.

От общо засегнатите 4,1 млрд. души, 75% живеят в Китай или Индия. Уязвимостта им вероятно се дължи на многото райони с голяма гъстота на населението. Най-засегнатата страна в двете Америки е Бразилия, в която са пострадали 51 млн. души, а Кения е води черната статистика в Африка с 47 млн. души.

Докладът разглежда и материалните поражения причинени от бедствията. Те включват 87 милиона разрушени или повредени жилища, стотици хиляди пометени училища, болници и други институции в световен мащаб. Финансовият размер на щетите е 1,9 трилиона долара.

Имайки предвид връзката между климатичните промени и природните бедствия, планетата ще „стане свидетел на продължителна тенденция на покачване на злополуките, причинени от атмосферните условия, в следващите десетилетия”, предупреждава докладът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com