4 млн. бежанци са избягали от Сирия

6934
4 млн. бежанци са избягали от Сирия
Снимка: Gettyimages

Повече от четири милиона сирийци са избягали от гражданската война, опустошила страната им, и са станали бежанци в съседни региони. Един милион от тях са напуснали домовете си само през последните 10 месеца, сочат данните на ООН.

"Това е най-голямата популация на бежанци от един конфликт на едно поколение", заяви върховният комисар за бежанците към ООН Антонио Гутериш, предаде БГНЕС.

"Това са хора, които се нуждаят от подкрепата на света, но вместо това живеят в бедствени условия и тънат в бедност", каза той.

Новите бежанци, пристигнали в Турция, увеличиха общия брой на сирийци, преместили се в съседни райони, до 4,013 млн. души. Само преди десет месеца броят на регистрираните сирийски бежанци възлизаше на три милиона души, обявиха от ООН, като добавиха, че ако сирийският поток продължава със същото темпо до края на годината имигрантите от Сирия ще достигнат 4,27 млн души.

Това е най-високото ниво на бежански поток заради един конфликт от четвърт век, откакто агенцията подпомогна 4,6 млн. бежанци от Афганистан през 1992 г.

Повече от 230 000 души са убити в Сирия от избухването на антиправителствените протести през март 2011 г.

В допълнение към милионите хора, които са избягали от Сирия, 7,6 милиона са били разселени вътре в разкъсваната от война страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com