36 милиона души по света са роби

32765
36 милиона души по света са роби
Снимка: Getty Images

Дните на робството съвсем не са останали само в учебниците по история – в момента в света има 36 милиона души, които са роби. Това показва проучване на групата Walk Free, цитирано от BBC.

Според индекса Global Slavery в Индия живеят най-много роби, но в Мавритания процентът им е най-голям спрямо общия брой на населението (4 на сто). Изследването определя като роби хора, които са принудени да се трудят, обикновено при ужасни условия, обвързани са чрез някакви дългове, жертви са на сексуален трафик или са карани насила да се омъжват. Както става ясно, „робство“ се използва в по-модерен смисъл от този за човек, който просто е собственост на друг.

Възпоменание на жертвите на робството и търговията с роби

Днес е Международният ден на ООН за почитане на паметта на жертвите на робството и търговията с роби. Този ден дава възможност и да се ...

Броят на модерните роби се е увеличил значително в сравнение с предишното проучване от 2012 г., когато бе 21 милиона души. Смята се обаче, че разликата се дължи на грешки в методологията тогава, които сега са поправени и така е станало възможно да се изведе истинският брой.

Walk Free е намерила доказателства за модерно робство във всички 167 страни, които е проучила. Неизненадващо, най-много са случите в държави от Африка и Азия и далеч по-малко в Европа.

В Индия живеят 14 млн.роби, а в Китай, който е на второ място – 3 млн. Първите пет места се допълват от Пакистан, Узбекистан и Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com