36 цивилни загинаха при руски въздушен удар в Сирия

9867
36 цивилни загинаха при руски въздушен удар в Сирия
Снимка: Gettyimages

Руски въздушен удар уби 36 цивилни, включително пет деца в централната провинция Хомс, съобщава AFP.

„Руснаците удариха северните части на Хомс, убивайки 36 невинни, които се бориха срещу екстремизма“, заяви пред AFP Халед Ходжа, ръководител на Националната сирийска коалиция.

Сакскобургготски: Без Русия нещата в Сирия трудно биха се разрешили

Без Русия нещата в Сирия трудно биха се разрешили. Това заяви бившият премиер между 2001 и 2005 година Симеон Сакскобургготски. Споре...

Опозицията е получила имената на всички 36 жертви и чака подробни доклади за останалите над 20 въздушни удари, които са извършени за последните два дни.

„Всички жертви са цивилни“, заяви Ходжа в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН. „Беше пределно ясно, че руската интервенция е в подкрепа на режима, за да поддържа убийствата в Сирия, а това ще създаде още по-хаотична атмосфера“, допълва Ходжа.

Русия отрече слуховете, че не са удряни пунктове на „Ислямска държава“. В изявление Кремъл заяви, че ударите са насочени срещу „списък от обекти, изготвен от сирийското правителство“.

Руските военни самолети извършват въздушни удари в три сирийски провинции, заедно с правителствени сирийски самолети. Това е първият военен ангажимент извън рамките на бившия Съветски съюз и войната в Афганистан през 1979 година.

Саудитска Арабия иска Русия да прекрати ударите в Сирия

Саудитска Арабия настоява Русия да прекрати военните си действия срещу цели в Сирия, каза саудитски дипломат и добави, че в атакуваните...

Сирийската коалиция осъди остро бомбардировките над цивилни зони, извършвани от руски самолети. Преди това опозицията критикува и американските удари, които отново попадаха в цивилни зони в Хомс и Хама, причинявайки смъртта на десетки цивилни, включително жени и деца.

„Агресията от страна на Русия не е оправдана, нарушава суверенитета на Сирия и е незаконна предвид ангажимента към Женева 1, чието комюнике забранява ескалацията на насилието и призовава за предприемане на действия за намаляването на насилието.“

Въпреки че се казва, че въздушните удари са нанесени по цели на „Ислямска държава“, бяха засегнати цивилни зони в областите Хама и Хомс, където реално няма бойни части на джихадистите, а на опозиционните сили, които също се сражават срещу „Ислямска държава“, но и срещу войската на сирийския президент Башар Асад.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com