25 години от събитията на "Тянанмън"

59877
25 години от събитията на "Тянанмън"
Снимка: Getty Images / Guliver

От държане на чуждестранните репортери далеч от площад „Тянанмън” до обширна цензура в интернет, Китай отбелязва 25-та годишнина от кръвопролитното подтискане на продемократичните протести под пелерината на сигурността.

За управляващата комунистическа партия демонстрациите през 1989 г., покрили „Тянанмън” и разпространили се в други градове, са тема табу откакто правителството нарече протестиращите „контрареволюционери”.

Тянанмън тъне в мълчание

Растеж, национализъм и цензура - тази е партийната линия, наложена в Китай след потушаването на протестите на Тянанмън, за да не се ст...

Годишнината от датата, на която войници стреляха в центъра на Пекин, никога не е била публично отбелязвана в Китай, макар всяка година да има възпоменание в Хонконг, който бе върнат на Китай през 1997 г., както и в самостоятелно управлявания Тайван, който Китай смята за своя собственост.

Правителството никога не е съобщавало броя на загиналите, но оценките на правозащитни организации и свидетели варират от няколко стотин до няколко хиляди.

Войници, полиция и персонал в цивилни дрехи са обгърнали площад „Тянанмън”, проверявайки личните документи и претърсвайки чанти, търсейки нещо скрито, което хората може да използват и да внесат на площада за отбелязване на този ден.

Полицията ескортира репортер на Ройтерс от площада, изпълнен с туристи, заявявайки, че той е затворен за медиите.

Цензура от Тянанмън на живо от Китай

Журналист и оператор от британската телевизия Sky News, които снимали репортаж на площад Тянанмън в Пекин, бяха арестувани от китайска...

Обществените дебати на събитията от 4 юни 1989 г. са забранени в Китай. Много млади хора са незапознати какво се е случило, заради годините усилия на правителството да изтрие спомените как Народната освободителна армия среща срещу собствения си народ.

„Те прикриха историята. Те не искат хората да знаят истината за стореното от тях”, каза отдавнашният активист Ху Джиа пред Ройтерс от дома си в Пекин, където, по думите му, има полицаи имащи за цел да му попречат да излезе навън.

„Никои не биха имали доверие на тях, ако знаеха какво са сторили. Те трябваше да паднат, заради стореното”, допълва той.

Министерство на външните работи на Китай защити потушаването на протеста заявявайки, че правителството е избрало правилния път за благото на народа.

22 души загинаха в китайска мина

Газова експлозия в каменовъглена мина в югозападната част на Китай предизвика смъртта на 22-ма души, предаде агенция Синхуа. В момента...

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com