2200 руски граждани се сражават в Сирия и Ирак

10710
2200 руски граждани се сражават в Сирия и Ирак

2200 руски граждани се сражават в редиците на терористични организации в Ирак и Сирия. Това показват данните на Федералната служба за сигурност (ФСБ), цитирани от новинарската агенция ТАСС.

Олег Сиромолотов, завеждащ Службата за контраразузнаване във ФСБ заяви пред ТАСС, че „в момента има около 2200 души от Русия, които са ангажирани в сраженията в Сирия и Ирак“, като подчерта, че „данните започват да стават наистина тревожни“.

На мястото на Хамас може да дойде нещо ''още по-лошо''

Ако бъде разбита ислямистката Хамас, срещу която Израел воюва безмилостно, в Газа едва ли ще настъпи мир: по-скоро едни ислямисти ще ...

„Около 500 от тях са дошли от Европа, където преди това са получили статут – гражданство, разрешение за пребиваване или бежанец. Ние внимателно анализираме военните заявления, направени от лидери на „Ислямска държава“ относно преноса на джихад към района на Северен Кавказ и Централна Азия“, добави пред ТАСС Сиромолотов.

Според данните на Сергей Смирнов, първи заместник-директор на ФСБ, 1700 граждани с руски произход са се присъединили към „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Присъствието на руски граждани, биещи се на бойните полета в Сирия, не е новост. Доклади посочват, че от октомври 2013 година т.нар. „Славянски корпус“ се сражава на страната на сирийските правителствени сили. Групата се смята за частна компания, базирана в Хонг Конг, а за всеки боец се обещава заплата от 5000 долара месечно.

Главната роля на „Славянския корпус“ е защита на отделни фабрики около Дамаск, Дейр ез Зор и Латакия, както и енергийни съоръжения. Лидерите на наемническата група имат военен опит от гражданската война в Таджикистан и Чечня. ФСБ арестува част от тези наемници през октомври 2014 г., когато опитват да се завърнат в Русия, но групата се смята все още за активна.

„Ислямска държава“ унищожи статуя на 2000 години

Бойци на „Ислямска държава" са унищожили датираща отпреди 2000 години статуя на лъв пред мавзолей в Палмира, пише британският в. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com