2014 г. е най-кървавата година от края на Студената война

15859
2014 г. е най-кървавата година от края на Студената война
Снимка: Gettyimages

2014 година е най-кървавата от края на „Студената война“, а бежанският поток достига почти 60 млн. души. Половината от тях са деца.

Рекордният брой военни конфликти доведе до поток от бежанци, който не е има равен на себе си от времето от Втората световна война. Това сочат данните от отчет на ООН.

Музей с древни мозайки в Сирия е силно повреден от варели с експлозиви

Музеят в Маарат ал Нуман, в провинция Идлиб, най-известният музей с мозайки в Сирия, е силно повреден от пуснати от сирийската авиация ...

Изданието Svenska Dagbladet привежда следните цифри: пред 2014 година е имало 40 въоръжени конфликти в 27 различни места на планетата. Такъв висок ръст не е имало от 1999 година. Броят на жертвите на въоръжените сблъсъци през 2014 година е надвишил 100 хил. души.

Най-много жертви има в следствие от войната в Сирия, но степента на използване на оръжие е нараснала в такива страни, като Афганистан, Ирак, Нигерия и Украйна.

Какво е днес определението за „военен конфликт“? Това е конфликт, в резултат, на който са загинали най-малко 25 души. „Война“ е, когато броят на жертвите е 1000 души. Според това определение, през 2014 година е имало 1 войни, което е с пет повече от предходната година.

От 40 въоръжени конфликта през миналата година, 39 са станали вътре в държавата, но в 13 о тях една от воюващите страни е получавала подкрепа от „трета“ страна. Според авторите на изследването се наблюдава явна тенденция към ръст на подобен род конфликти, в които са намесени, не две, а повече страни. И това е тревожно, тъй като подобни конфликти се разрешават по-трудно, защото се налага да се вземат под внимание повече интереси и претенции.

В ролята на такива „трети“ страни най-често влизат САЩ, които са замесени в четири въоръжение конфликта. Русия, Йордания, Великобритания, Белгия и Франция са замесени в три конфликта, всяка.

Бъчварова не каза нищо за сирийската опозиция и Анево, КОС нямало отношение

Няма да прехвърля отговорността за трагичния случай в Анево, но ще направя уточнения, за да няма политически спекулации. Това заяви вът...

Най-много е пострадала Сирия – броят на жертвите е надминал 50 хил. души, а това е повече от всички останали 39 конфликта взети заедно.

В Ирак и Афганистан в хода на военните действия са загинали 12 хил. души.

Въоръженият конфликт в Украйна е взел 3500 жертви, в Южен Судан – 1600 жертви.

Картината е доста мрачна и единственото положително е нарастването на броя на подписаните мирни договори. През 2014 година те са 10, което е много повече в сравнение с 2013 година, сочат още резултатите, които ще бъдат публикувани в Journal of Peace Research.

 

Пострадалите американци в Анево са тествали оръжие за сирийската опозиция

Американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона в село Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, ко...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com