200 палестински затворници в Израел започнаха гладна стачка

16182
200 палестински затворници в Израел започнаха гладна стачка
Снимка: Getty Images / Guliver

200 палестински затворници обявиха безсрочна гладна стачка в знак на протест срещу политиката на Израел за административно задържане, съобщава Анадолската агенция, предаде БГНЕС.

"Затворниците отказват да се хранят и обявиха гладна стачка. Някои административно задържани са в затвора с години без да има започнато дело. Затворите са като техен дом", каза Джауаб Булес, адвокат от Клуба на палестинските затворници в Рамала.

Административното задържане е политика на Израел, съгласно която палестинци могат да се задържат без дело, обикновено по съображения за сигурност. Заповедта за такова задържане е за срок между един и шест месеца, но израелският военен съд може да я удължи до пет години.

Булес обвини израелските власти в нарушение на условията в споразумението с посредничеството на Египет, което прекрати гладната стачка на палестинските затворници през 2012 г. Съгласно документа, Израел обещава да не подновява административното задържане без правно основание.

Израелските власти не направиха коментар.

Около 5000 палестинци се намират в 22 затвора и арести в Израел, се казва в доклад на палестинската неправителствена организация Prisoners Centre for Studies and Research. В този брой са включени и 200 миньори и 19 жени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com