160 000 души в Япония са посъветвани да се евакуират

1402
160 000 души в Япония са посъветвани да се евакуират
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от 160 000 души в Кумамото са били посъветвани да се евакуират заради продължаващите земетресения и вторични трусове в префектурата, в югозападната част на Япония, съобщи телевизия NHK.

Сега в Кумамото и в Оита, където в събота също беше регистрирано земетресение, се намират 600 евакуационни центрове, в които са настанени около 100 000 души.

Страховете на властите са провокирани не само от поредицата земетресения, но и от неблагоприятната прогноза за времето за засегнатите райони. В неделя може да има обилни валежи, което крие риск от нови свлачища и може да доведе до падане на лавини от планините.

Продължаващите вторични трусове и заплахата от проливен дъжд допълнително усложняват спасителните усилия, докато властите се опитват да помогнат на жертвите на двете мощни земетресения, които удариха Югозападна Япония в рамките на малко повече от 24 часа, пише американският вестник USA Today.

Ново земетресение в Япония, обявена е опасност от цунами

Земетресение с магнитуд 5.4 е било регистрирано днес в Югозападна Япония. Японската метеорологическа агенция е обявила опасност от цуна...

Най-малко 41 души са загинали, а други 1500 са ранени при двете земетресения, които удариха град Кумамото в едноименната префектура късно в четвъртък и в събота рано сутринта.

Има опасения, че много от жертвите са затворени в капан под рухналите домове и сгради, особено в градовете и селата, откъснати от пропадналите мостове или свлачищата, които блокират ключови пътища и магистрали.

Националното правителство изпрати 20 000 войници, специално обучени за операции за подпомагане при бедствия, да се присъединят към хилядите местни полицаи, пожарникари и спасителни работници.

Приближаващата буря се очаква да достигне района късно в събота. Властите се опасяват, че проливният дъжд може да предизвика допълнителни свлачища в планинския район.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com