14 трлн. долара са стрували войните през 2014 г.

13615
14 трлн. долара са стрували войните през 2014 г.
Снимка: Gettyimages

През последните седем години разходите за въоръжени конфликти са се увеличили с 15,3%, като за миналата година възлизат на 14 трилиона долара. Това сочат данни от годишния доклад на Института за икономика и мир. През 2014 г. жертвите на войните по света са достигнали 180 хиляди души, други 20 хиляди са загинали при атентатите. Това е три пъти повече, отколкото през 2010 година.

Само в Сирия през 2014 г. са убити над 71 000 души. Благодарение на въоръжения конфликт повече от 50 милиона души са били принудени да напуснат домовете си. Това е най-високото равнище от края на Втората световна война.
Изследването на Института за икономика и мир обхваща 162 страни, преценявани по 23 критерия, сред които: външни и вътрешни конфликти, разходи в сферата на отбраната, тероризъм и ръст на престъпността.

Старите европейски демокрации не искат да участват във война в Украйна

Над 50% от германците, италианците и французите не биха желали техните държави да използват военна сила като членки на НАТО при евентуа...

Мирните региони в света, според експертите на Института за икономика и мир, е Европа. Най-високи оценки са дадени на страни като Дания, Австрия и Швейцария.
България заема 32-ро място в класацията. На последното 162-ро място се нарежда Сирия, в чиято компания са още Ирак, Афганистан и Южен Судан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com