1,1 млн. сирийци живеят в пълна блокада, застрашени са от гладна смърт

4292
1,1 млн. сирийци живеят в пълна блокада, застрашени са от гладна смърт
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 1 милион сирийци живеят в 46 обсадени града, главно от сирийския режим и неговите съюзници, след почти 5 години гражданска война, съобщиха две неправителствени организации, цитирани от Франс прес. Според тях хуманитарната криза в страната е много по-тежка от оценките на ООН.

Според нови данни, цитирани от организациите, става дума за 46 общности с население от 1 099 475 души, живеещи в условия на пълна блокада в редица квартали и предградия на Дамаск, както и в градовете Хомс, Дейр аз Зур и в провинция Идлиб. Повечето от тях са обкръжени от силите на режима. Всички те са застрашени от смърт поради липса на храна, ток и течаща вода, предаде Дарик.

ООН призова Турция да отвори границите си за прииждащите сирийски бежанци

ООН призова Турция да отвори своите граници за десетките хиляди сирийци, които препълват близките бежански лагери в опит да избягат о...

Тези данни са събрани от "широка мрежа от хора в обсадените райони", работещи за проекта "Блокадно наблюдение", организиран от холандската НПО "Пакс" и от американския Сирийски институт. Данните на ООН сочат около половин милион хора, живеещи в условия на блокада, което е два пъти по-малко от констатациите в новия доклад.

Според авторите на доклада правителството в Дамаск системно използва стратегията "глад или капитулация" в различни райони на страната. Те констатират, че "от 50 обкръжени места само две са стегнати в железен обръч от опозиционни въоръжени групи - селата Фуа и Кафрая в северозападната провинция Идлиб.

В град Дейр аз Зур в Източна Сирия, обкръжен от януари 2015 г., живеят над 200 000 души. Няколко квартала там са обкръжени едновременно и от "Ислямска държава", и от правителствените сили, се посочва в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com