100 млн. по-малко гладуващи хора в света

24994
100 млн. по-малко гладуващи хора в света
Снимка: Getty Images / Guliver

В света има около 805 милиона гладуващи хора или със 100 милиона по-малко, отколкото преди десет години и с 209 милиона по-малко, отколкото преди 20 години, съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

Подобрението, въпреки силните различия в отделните региони, ще позволи постигането на "Целите на хилядолетието", определени от ООН през 2000 г., които предвиждат намаляване наполовина до 2015 г. на страдащите от недохранване хора в развиващите се страни, уточни ФАО.

За сметка на това най-амбициозните цели, определени на Срещата на върха за прехраната в света през 1996 г. в Рим, които предвиждаха намаляване наполовина на броя на недохранените хора в света също до 2015 г., вероятно няма да бъдат постигнати, отбелязва организацията в годишния си доклад за глада в света, предаде БГНЕС.

В глобален план гладът в света е намалял. Процентът на хората, страдащи от недохранване, се е понижил от 18,7% през миналото десетилетие до 11,3% от световното население. Спадът е още по-голям в развиващите се страни, където процентът е намалял от 23,4% на 13,5%.

Постигнатият напредък в борбата с глада в света обаче прикрива дълбоки регионални различия. Субсахарска Африка е постигнала малък напредък в последните години и около един на всеки четирима души продължава да страда от недохранване в тази част на света, съобщават ФАО, Световната програма по прехраната и Международният фонд за развитие на земеделието, които са съавтори на доклада.

В него обаче се отбелязва, че има известни причини за надежда заради нарастващия политически ангажимент в борбата с глада. Силният икономически растеж подобрява условията на живот на все по-нарастващото население, посочват авторите на доклада. Те уточняват, че седем от десетте икономики с най-бърз растеж се намират в Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com