Турция – слабото звено на коалицията срещу "Ислямската държава"

44178
 Турция – слабото звено на коалицията срещу "Ислямската държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Анкара ще разреши на американски военни самолети да използват базата й в Инджирлик само за хуманитарни и логистични цели, като остава резервирана към идеята да участва във военна въздушна или сухопътна операция. Решението бе взето във връзка с обявената от САЩ стратегия за унищожаването на джихадистката група „Ислямска държава”. В действителност Турция се чувства задължена да покаже промяна в поведението пред обвиненията, че в миналото е подпомогнала възхода на групировката.

Много турски медии съобщават за повишения контрол по границите със Сирия и Ирак, както и за експулсиране на чужденци, които може би участват в джихадистки групи. Въпреки това, преди няколко седмици германската телевизия АРД направи репортаж за тренировъчен лагер в Южна Турция, който бе представен като собственост на „Ислямската държава”.

Заложниците имат нужда от защита

„От април проверките по границите са засилени. Турция обаче е затънала в такова блато, от което не може да излезе само с прости мерки”, казва журналистът Фехим Тастекин – специалист за ситуацията в региона. „От три години дори издирвани от Интерпол бойци преминават през турските граници. Когато установявате такива необичайни отношения с подобна организация, ставате неин заложник. Ако Турция даде заден ход, заплахата от „Ислямската държава” може да се обърне срещу нея”.

В случая Анкара твърди, че се опасява за живота на 49 свои граждани, които бяха заловени в турското консулство в Мосул и са държани за заложници от „Ислямската държава”. Това, което връзва ръцете на Анкара, обаче изглежда не са само заложниците. Джихадистките бойци, които през последните три години използваха Турция като база, може да са създали клетки, които да застрашат с атентати турските градове. Но преди всичко враждебната към кюрдите и благосклонна към сунитите политика, от която Анкара изглежда все още не се е отказала, пречи на страната да заеме ясна позиция срещу „Ислямската държава”.

Незаконно преминаване

„Турция подкрепя „Ислямския фронт” (обединение от няколко сирийски движения), който се счита за по-умерен от „Ислямската държава”. „Ислямският фронт” обаче действа с „Фронта ан Нусра”, който от своя страна съдейства на „Ислямската държава” на фронта в Ливан. Турция е притеснена от засиленото участие на сирийските кюрди в борбата срещу „Ислямската държава”. Тя отказва също така да подкрепи шиитите. Но кой тогава може да се бори срещу „Ислямската държава”? Поставените от Турция условия са откъснати от реалността”, казва Тастекин.

На място, Мехмет Али Едибоглу, депутат от кемалистката опозиция в Антакия край сирийската граница, не вижда голяма промяна. „Бойците продължават да влизат в Сирия през турската граница. Само дето сега се опитват да го правят малко по-прикрито”, казва той. „Видяхме камиони, които вероятно пренасят помощ за джихадистите, да пресичат незаконно през нощта границата при село Бюкюлмез. Властите забраниха влизането на журналисти в селото. Така нареченото подсилване на границите е само прах в очите. Хората, които властите казват, че са задържали, биват веднага пускани”. Така, турските градове като Урфа, близо до сирийския град Рака, продължават да бъдат пропускателен пункт за бойците на „Ислямската държава”.

Le Figaro

В Германия стартира първото дело срещу член на "Ислямска държава"

Днес във Върховния съд във Франкфурт стартира първото дело срещу член на радикално-ислямската групировка "Ислямска държава". 20-годишн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com