Лошо предзнаменование за Афганистан

55844
 Лошо предзнаменование за Афганистан
Снимка: Getty Images / Guliver

Хаосът в Ирак, който бе напуснат от американските войски в края на 2011 година, може да бъде лошо предзнаменование за Афганистан две години и половина преди пълното военно изтегляне на САЩ от страната, коментират експерти.

Естествено, паралелите между Ирак и Афганистан трябва да се изграждат внимателно, но и двете страни монополизираха вниманието на военния апарат на първата сила в света в продължение на над две десетилетия, а днес са застрашени от силни ислямистки въоръжени движения.

След месеци колебания в края на май президентът на САЩ Барак Обама начерта календар за военното изтегляне от Афганистан. Вашингтон ще запази 9800 войници след 2014 година преди пълното изтегляне през 2016 година – в края на президентския мандат на Обама, с което САЩ ще „обърнат страницата” на войните, започнали в Ирак и Афганистан след атентатите от 11 септември. За да запази този контингент, следващият афганистански президент трябва да парафира Двустранния договор за сигурност, който от месеци е предмет на преговори между Кабул и Вашингтон.

Подобен текст не бе подписан между Багдад и Вашингтон, което накара американците да се изтеглят напълно от Ирак на 31 декември 2011 година. Въпреки това те продължиха да сипват милиарди долари в екипировка и обучение на иракските въоръжени сили – същите, които бяха разгромени от мълниеносната офанзива на сунитите джихадисти от „Ислямска държава в Ирак и Леванта”.

Много наблюдатели смятаха, че „Ал Кайда в Ирак”, която бе преименувана на „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, е разбита, обезглавена, поразена от многобройните подкрепления” на САЩ през 2007 година, припомня Брус Ридел от „Брукингс инститюшън”. Мощта на джихадистите в Ирак обаче „представлява прецедент и лошо предзнаменование за Афганистан, когато страната остане сама пред талибаните, предвижда експертът.

„Един от уроците, които Ирак дава на Афганистан, е да бъде готов за сътресение с външен произход”, анализира Кристофър Чивис от „Ранд корпорейшън”. И наистина, в случая с Ирак, бойците на „Ислямска държава в Ирак и Леванта” са калени в съседна Сирия, където са известни с толкова голяма жестокост, че бяха изключени от мрежата на „Ал Кайда”. Относно Афганистан, Чивис се страхува предимно, че страната, която има по-малко стратегическо значение от Ирак, ще изчезне от радара на САЩ, след като войските на НАТО си тръгнат в края на 2014 година.

„Колкото повече наближава изтеглянето, толкова повече ресурсите, интересът и сътрудничеството между американското правителство и международните сили в Афганистан намаляват”, отбелязва Чивис. „Те вече не работят за една цел. Опитват се да си тръгнат” от Афганистан, казва той.

Както се случи и в Ирак, вероятно афганистанците ще изпратят американските войници с облекчение. Други обаче, като жените например, ще се страхуват от завръщането на ужасния режим на талибаните. „Администрацията на Обама вероятно се надява, че афганистанците ще приемат решението на президента като вот на доверие към техните институции”, пише Скот Смит от фондацията United States Institute for Peace. „Много по-вероятно е обаче те да го приемат като знак за изоставяне”, казва той.

Все пак, експертите смятат, че ако Двустранният договор за сигурност бъде подписан, ще има време за подобряване на подготовката на афганистанската армия, която вече започна да поема инициативата в операциите срещу талибаните. „От една година афганистанската армия е в изпитен период – тя проведе над 90% от бойните операции и резултатът е по-скоро добър”, казва Ридел.

АФП

Взрив уби членове на афганистанската избирателна комисия

Четирима членове на избирателната комисия в Афганистан загинаха, след като микробус се натъкна на мина в провинция Самангана. Жертвите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com